Paasvreugde
Onze Paasvreugde mag geen binnenkamer-ervaring blijven. Acht dagen vieren we Pasen en dat noemen we het Paasoctaaf. En daarna hebben we de Paastijd tot en met het feest van Pinksteren.
Vrouwen spelen een hoofdrol: Maria Magdalena en met haar de andere vrouwen brengen het grote en goede nieuws van Pasen aan de andere leerlingen. En die leerlingen zullen er niet over kunnen zwijgen, vooral later niet vanuit hun Pinksterervaring. Hun optreden en hun verkondiging is telkens een persoonlijk getuigenis over de Verrezen Heer. We zien in de Paasweek Petrus. Hij heeft aanvankelijk nog het litteken van de driedubbele verloochening op Goede Vrijdag. Toch zal hij zijn broeders en zusters in het geloof mogen voorgaan en sterken zoals Jezus hem dat gevraagd heeft, nadat hij drie keer ondervraagd is over de oprechtheid van zijn liefde tot Jezus. De Verrezen Heer verschijnt aan Zijn leerlingen en Hij zegt dan “Weest gegroet” en “Weest niet bevreesd”. Geloven in de Verrezen Heer is je hart open stellen voor Zijn vreugde. Geloven in Jezus schenkt diep vertrouwen en houvast temidden van een woelige wereld. Zijn verrijzenis is een en al oproep tot broederlijkheid en solidariteit en bemoediging. Verrijzenis wekt hoop in ons hart die alle angst verdrijft.
Eucharistie vieren in de kerk maakt dat de Verrezene fysiek naar ons toe komt. Door Zijn opstanding uit de dood is Hij niet meer gebonden aan tijd en ruimte. Hij is ons altijd nabij en zegt ook hier en nu tot ieder van ons: “Weest gegroet” en “Weest niet bevreesd”. Hij doet en zegt dit opdat wij het vuur van Zijn heilige Geest in onze harten mogen ontvangen en mensen gaan worden op ons ‘Paas-best’. Het gaat er immers niet om dat wij af en toe iets goeds doen, maar om een diepe totale verandering van ons hart. Het gaat er om dat wij Pasen diep doorleven en dat wij de Paasvreugde doorgeven aan onze omgeving door het liefdevolle en inspirerende voorbeeld van ons eigen persoonlijke getuigenis.
Zalig Pasen! Feest van nieuw leven, een nieuw begin. We gaan met deze blijdschap de wijde wereld in!
Alexander de Graaf Woutering
plebaan-deken